Trekking w Himalajach

1 1 lipca 2017

Śladem gruzińskich win

Podróż do Gruzji zawsze powinna w swoim planie zawierać co najmniej jedną wizytę w lokalnej winnicy. Tamtejsze tradycje winiarskie najeżą do bardzo starych, archeologom udało się zlokalizować pozostałości po wyrobiskach z V i VI wieku. Odkryto wówczas charakterystyczne urny kamienne, dzbanki, prasy do winogron i innych obiektów, które świadczą o wielowiekowej tradycji produkcji wina w tym regionie.
Na wino stawia nie tylko handel, ale również turystyka, oferując przyjeżdżającym oprócz zwiedzania licznych zabytków, również wizyty w winnicach. Oczywiście wraz z degustacją lokalnych potraw i win.
Miejscowy klimat idealnie nadaje się do produkcji wina. W Gruzji rośnie pięćset odmian winorośli, około czterdziestu z nich jest używanych do komercyjnej produkcji wina. Współcześnie w Gruzji produkuje się zarówno wina czerwone i białe, jak i musujące i deserowe.
70% całej produkcji winnej pochodzi z regionu Kachetii, położonego na wschód od Tbilisi. największy producent, firma Shumi Winery, wytwarza rocznie około trzech milionów butelek.
About 

Related Articles